En del av mitt jobb som style advisor/personal shopper handlar om att hjälpa kvinnor och män till att ”handla klokt” samtidigt bli mer miljömedvetna.

Här kommer några ord från en av mina miljömedvetna kunder:

”Jag har nog alltid tyckt att jag har rätt bra koll på vad som passar mig och så. Alltid vetat vad jag tycker är snyggt, t o m en hyfsad känsla vad som passar mig och inte. Dessutom är jag bra på att shoppa. Snabbt scannar jag av en butik, och inte bara det, jag hittar alltid de fina kläderna för ett betydligt lägre pris än det normala. Alltid köpt kläder när jag sprungit på något. Det gör jag fortfarande, och fortfarande hittar jag de fina priserna, och ändå är det så annorlunda. Jag köper nästan aldrig kläder numera. Behöver inte.

Eftersom jag är både föreläsare och politiker är jag rätt exponerad och därför viktigt hur jag klär mig. Jag bestämde mig för att köra stil, färg och garderobsrensning. Och jag måste verkligen säga helt uppriktigt, att det var en ögonöppnare. Jag vet inte hur många jag fått att också göra detsamma, och alla har samma upplevelse som jag.

För drygt ett år sedan välkomnade jag Pia in i min fylliga garderob. Många snygga plagg, men ändå rätt få jag egentligen använde, av den enkla anledningen att inte så många av dem gick att kombinera med varandra.

Idag är det helt annorlunda när jag tänker garderob. Idag när jag öppnar garderoben tänker jag, Vad ska jag göra idag? Vem ska jag träffa idag? Jag har en garderob med ett färre antal plagg, men så mycket mer att välja på. Hur är det möjligt? Det är helt enkelt så att de kläder jag har passar alla ihop med varandra, i oändligt många kombinationer. Alltså färre plagg men mer att välja på, och så blir det när man har en koordinerad garderob.

Några inköp av basplagg som jag kunde börja kombinera med, plagg som jag “fick behålla”, men generellt så shoppar jag nästan aldrig numera. När jag gör det, då blir det ett tillägg i min befintliga garderob som ger mig ett antal nya kombinationer. Jag köper inte något bara för att det är snyggt. Jag köper något som passar mig perfekt!

Så mycket tid och pengar jag sparar, och inte bara det. För mig är miljö viktigt. Sopsorterar hushållssopor jätte noga, och nu har jag dessutom full koll på klädkonsumtionen. Inga onödiga inköp längre. Och resultatet, nu vet jag att de kläder och färger jag bär är det mest fördelaktiga för just mig.”

Anne Lennartsson, politiker och företagare, Uppsala

Bor du runt Uppsala området anmäl ditt intresse till Sveriges största klädbytardag på Park Inn by Radisson lördagen den 1 April kl 10.00-15.00 för att vara med och värna om vår miljö.

Vi hörs och hoppas även vi ses framöver!

/Pia